VJ Rubzman: ‘Blij verrast door positieve reacties’

rubzman-2011-sm

rubzman 2011 sm - VJ Rubzman: ‘Blij verrast door positieve reacties’Rubzman debuteerde als vj, dj en als dj-duo. “Mijn eerste gig was samen met Martijn Adema in 2004 in The Getaway Café in Amsterdam, onze favoriete hangout.”

“Ik was toen 29. Martijn, Berry van Dijk en ik zijn samen eigenaars van Vision Impossible. (bedrijf met team visuele artiesten  – red.) We brainstormden destijds geregeld of en hoe we een audiovisuele set konden maken. Op gegeven moment kwamen we in contact met een Aziatische boekingsagent, die er bijna een jaar over heeft gedaan om ons naar Maleisië te krijgen. Dit was onze kans! Voorafgaand aan de show hebben we een aantal tryouts gedaan, één keer bij Het Magazijn en eentje op locatie de Éngel voor het feest Ángeldust op de Albert Cuypstraat. Het was een drukke avond en de sfeer zat er goed  in. We stonden tussen dj’s als 100{38c455d75a0fc80bc45819dc06eeaf52aa4379329a867b632ca7310b4a5ba9f1} Isis en Brian S. Martijn en ik wisselden elkaar af met dj-en, zodat er altijd twee man aan het vj’en waren. De tracklist was van te voren samengesteld omdat er naast een muzikaal verhaal immers ook een visueel verhaal werd verteld.

Nieuwe technologieën

Omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe technologieën was digitaal dj’en met Traktor een interessante ontwikkeling. Daarnaast gebruikten we een Pioneer DJVJ-1000 om audiovisuele samples af te spelen. Het uiteindelijke optreden in 2005 in  Maleisië was helemaal te gek!! Tienduizend springende mensen voor ons die nooit zoiets hadden meegemaakt. We stonden op de line-up tussen Markus Schulz en Johan Gielen. De set verliep fantastisch, op een klein foutje na. We hadden de effectknop per ongeluk aangezet waardoor het geluid harder/zachter klonk. Het duurde net iets te lang, maar ik geloof niet dat veel mensen het door hadden.

Wat leuk was, was dat achteraf veel mensen met ons op de foto wilden en interviews en handtekeningen vroegen. Voor ons een nieuwe ervaring omdat dit voor vj’s niet gebruikelijk is.

rubzman 2008sm - VJ Rubzman: ‘Blij verrast door positieve reacties’Na deze gigs hebben we nog een aantal keer een dj/vj-set gedraaid op trancefeest Transmission in een stadion in Praag. Van dit danceconcept zijn wij naast vj’s ook show en art-directors. Ook het logo hebben we hiervan ontworpen. We bedenken in overleg met de eigenaar elk jaar het thema, concept en het verhaal. Het was een logische stap om hier ook een dj/vj show voor te ontwikkelen, inclusief robotshow, vlammenwerpers, lasers, en het nodige vuurwerk. Ook voor dit jaar maken we iets spectaculairs, maar een dj/vj-act zit voorlopig niet in de planning.

In 2011 heb ik de draad weer opgepikt toen ik werd uitgenodigd bij Rebel Radio in Studio 80. Ik draaide die avond een mix van bestaande tracks en eigen producties, want ik ben inmiddels niet alleen visueel maar ook muzikaal aan het produceren geslagen. Gelukkig ging alles goed. Ik was best zenuwachtig om voor een groot radiopubliek te draaien. Daarnaast wilde ik natuurlijk indruk maken op mijn vriendin en grote steun dj Lady Ace, die ook aanwezig was. Eigenlijk zou je dit mijn eerste sologig kunnen noemen onder mijn alias Rubzman, maar dan zonder dansende mensen op een dansvloer. Kort daarop kreeg ik de kans om in de Amsterdamse poptempel Paradiso te draaien bij organisatie The Bus, georganiseerd door Debra Mitchell. Ook op feesten van Mc Marxman kreeg ik een podium, je zou kunnen zeggen dat hij mijn mentor is. Zowel Debra als Marxman hebben mij enorm gesteund in mijn ontwikkeling als dj. Ik mocht die avond in Paradiso openen. Er hing een fijne sfeer; veel mensen waren verkleed,  want het was Halloween. Toen de volgende dj het overnam, was de dansvloer vol, terwijl er in elke zaal van de Paradiso een ander optreden was.

Blij verrast door de positieve reacties op mijn muziekkeuze gemixt met mijn eigen werk was deze eerste gig een enorme stimulans om verder te gaan met muziek maken en draaien. Produceren was altijd al een grote passie. Inmiddels heb ik zes releases op mijn naam staan op drie verschillende labels, en er ligt nog heel wat materiaal op de plank. Tegenwoordig ben ik ook een vaste gast dj bij VET! in Club NL in Amsterdam en draai ik geregeld samen met mijn vriendin. Ik ben bezig met een live-set en misschien wordt daar uiteindelijk ook video aan toegevoegd. Wie weet?”

Volg Rubzman
Facebook
Beatport

Tekst Marceline Geelen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore