kid culture2

kid culture - Kid Culture“Ik ben al op heel jonge leeftijd, ik was een jaar of dertien, veertien, begonnen met draaien. Toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw de hip hop/soul zijn entree maakte in Nederland, was ik enorm onder de indruk van het scratchen, wat toen op de illegale radiostations (WAPS radio) gebeurde. Mijn eerste mixtapes bestonden uit opnames van WAPS, door simpelweg te knippen en plakken, want geld voor platen had ik op dat moment nog niet.

In buurthuis De Valk in Amsterdam Noord hadden we een setje draaitafels en een mixer staan, dus heb ik daar mijn eerste draaiuren gemaakt en leren beatmixen. Er lagen platen van artiesten als Loose Ends, de SOS Band, Shannon, Keith Sweat en Jonny Gill; eigenlijk dus eighties disco en de eerste swingbeatplaten.

Eerst grote optreden in Paradiso

Al snel moest en zou ik thuis ook draaitafels hebben; ik wilde namelijk leren scratchen. Grote voorbeelden waren DJ Jazzy Jeff en Cashmoney, en in Nederland Orlando Voorn (DJ Fix) en All Star Fresh. Na een jaar intensief op mijn slaapkamer oefenen, werd ik opgemerkt door de rap crew Freakaristic. Dimitri was destijds hun dj, maar hij werd gevraagd om in de Roxy te draaien, dus werd ik hun dj. Niet lang daarna belandde ik bij de rap crew 2-Tuff-E-Nuff, met wie ik ook mij eerste echt grote optreden had in de Paradiso. We stonden in het voorprogramma van hiphoplegende Gangstar.

kid culture2 - Kid Culture

In 1991 vertegenwoordigden wij Nederland tijdens het New Music Seminar festival in New York. We stonden daar in het hol van de leeuw in The Bronx, tussen Das FX, Afrika Bambaata, EPMD en DJ Scratch. Je begrijpt dat ik als jong broekie van negentien bloednerveus was, maar we overleefden de vuurdoop, en ik ben daarna nooit meer echt nerveus geweest voor een optreden.
In 1990 bezocht ik als die hard hiphopfan mijn eerste housefeest. Twee vrienden namen me mee naar Planet E in het oude Sonesta Hotel in Amsterdam. Daar gingen Abraxas en Dano los met acid en chicago house. Zeven uur later was ik verkocht! De hiphop keerde ik langzaam de rug toe en ik stortte me in het nachtleven van Amsterdam. Inspirators waren Derrick May, Laurent Garnier en Dimitri. Hun platenkeuze en draaistijlen spraken mij het meeste aan. Veel energie, diepgang en altijd met een lading soul. Tegenwoordig draai ik nog steeds; onder de naam Kid Culture.”

https://twitter.com/djkidculture
http://www.facebook.com/#!/pages/Kid-Culture/51276963862

Tekst Marceline Geelen

Genre: Techno

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore