multigroove%20neuve%20mei%202014

Neuv Wooferland 2013 0 - Neuv (NL)Throwback Thursday: Marcel Neuvel, Dj Neuv, had een duidelijke mening over de platen die rond 1990 in de dance scene werden gedraaid. Zijn opvattingen werden opgepikt en vervolgens werd hij benaderd om als dj aan de slag te gaan. Vanaf dat moment had hij echt een plek in de dance scene.

“Ik stond bekend als criticaster”

“Ik kocht mijn eerste platen al toen ik een jaar of tien was. Dat begon met 45rpm singles en toen ik doorstroomde naar de 12 inches, in 1980/1981 ben ik gaan mixen. Zoals vrijwel iedereen in de dance scene in die tijd bewonderde ik Ben Liebrand. Rond 1990 stond ik bekend als criticaster van destijds draaiende dj’s als Paul Jay, Per en Gino. Dat manifesteerde zich in quasi-serieus tekeergaan voor de dj-booth en luidruchtig een beetje plagen: ‘Heb je geen geld voor nieuwe platen?’: of ‘Zeg even waar je woont, dan kom ik je thuis bedanken voor de meuk die je draait’. Wat die mannen toen de revue lieten passeren, was naar mijn smaak veel te soft.

multigroove neuve mei 2014 300x199 - Neuv (NL)Mijn opvattingen werden opgepikt door mensen in de buurt van Raymond Oostendorp, later vooral bekend van Hellraiser en The Playground Maze. Raymond benaderde me vervolgens of ik op zijn eerste feest, genaamd Armageddon, als dj aan de slag wilde. Nou, dat zag ik wel zitten! De locatie was de Amsterdamse Buikslotermeerkerk. Mijn debuut daar was meteen een set van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtend! Om een uur of twee ging ik even naar beneden om de sfeer te proeven en werd toen letterlijk en figuurlijk op handen gedragen door de enthousiaste menigte. Ze hadden nog nooit meegemaakt dat echt elke plaat een knaller was! Ik had die avond vooral – voor die tijd – harde Belgische en Duitse tracks in mijn platentas. Toevallig was een verslaggever van de Krant op Zondag aanwezig, die me direct interviewde. Met dit feest had ik meteen mijn plek in de scene afgedwongen.

 

M.F.P.

In die beginjaren negentig van de vorige eeuw ben ik zelf ook feesten gaan geven. Eerst onder de naam M.F.P. in de Jan van Galen Hal, eveneens in Amsterdam. Dit deed ik samen met mijn oom, Kees Neuvel. Onze wegen splitsten zich echter en ik ben zelfstandig Mayhem-feesten gaan organiseren. Die feesten waren een groot succes! In diezelfde periode was ik ook actief voor andere organisaties.

Toen de hardcore van 1990, de hardste tracks die je op dat moment kon krijgen, veranderde naar de hardcore zoals we hem nu kennen, vond ik het wel mooi geweest. Dat was niet meer mijn muziek. 180 Bpm trok ik niet, terwijl de enige feesten waar ik voor werd gevraagd, hardcore-events als Hellraiser en Multigroove waren. Voor mij persoonlijk is lekkere harde house geënt op circa 135 Bpm, maar daar werd ik helaas niet meer voor gevraagd. Toen heb ik mijn afscheid aangekondigd. Natuurlijk vond ik dat erg jammer, maar de tracks die voorbij kwamen, hadden totaal niets meer te maken met de muziek waar ik mee was begonnen. Tegen wil en dank was ik er eerst in mee gegaan. De omslag vond ergens plaats in het derde of vierde jaar sinds ik draaide. Toevallig kwam ik enkele jaren geleden Wooferland-organisator Bas Kaspers tegen bij dj-café Twisted. Op die manier ben ik toch weer af en toe actief in de dance scene.”

Tekst: Marceline Geelen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore