André van der Monde (NL)

andre toen

andre toenDe Throwback Thursday: Terug in de tijd met DJ André van der Monde.

“Ik moet even wat doen, neem het effe over”

“Ik kocht al enige jaren platen – liefst 12 inch tracks vol energie – omdat ik de muziek op de feesten die ik bezocht telkens zo vet vond en het liefst meteen mee naar huis wou nemen. Waar die passie vandaan kwam? Muziek was in ieder geval van jongs af aan mijn hobby. Als kleine jongen had ik al een mengpaneeltje. Cassetterecorders en draaitafels erop aansluiten, mixen maar en gewoon gáán. Ik had al snel draaitafels aangeschaft omdat ik natuurlijk al die gekochte platen ook zelf wilde draaien, haha.

Op feestjes bij mij thuis ging ik helemaal los. De eerste keer dat ik op een groter feest draaide, was in 1991 in de Wielingen, Amsterdam. Het was het op één na laatste feest wat daar werd gehouden. Voor zover ik nog weet, heb ik toen geen gruwelijke fouten gemaakt. Of ik een mentor heb gehad en/of iemand bewonderde? Nee, niet echt. Mentor vind ik zo’n groot woord. Een mentor is toch iemand die je iets leert en je helpt jezelf te verbeteren; iemand die je onder zijn of haar hoede neemt. Ook bewonderen vind ik nogal een groot woord. Bijna eng.

andre nuIk was wel toevallig bij Neuvs (Marcel Neuv, red.) eerste keer draaien in een kerk in Buikslotermeer (Amsterdam). Die avond heeft veel indruk op me gemaakt. Ik had nog nooit zoveel klappers achter elkaar gehoord! Ik vond vrijwel elke track vet en het merendeel kende ik niet eens. Ik kan wel zeggen dat Neuv in één klap mijn favo dj werd. Ik bewònderde hem niet, maar vond zijn platenkeuze echt top. Die avond ontdekte ik dat het ook de hele nacht ‘heavy & duister’ kan zijn. Maanden later liep ik op een avond, volop strobo’s en met veel, heel veel rook, Neuv plotseling bij de bar persoonlijk tegen het lijf. We raakten aan de praat en zo hebben we elkaar pas echt ontmoet. Ik was toen 24.

 

Mayhem

Vervolgens heb ik samen met Neuv feesten georganiseerd onder de naam Mayhem. Ook op mijn debuutavond als dj was ik eigenlijk alleen als organisator aanwezig, tot Neuv midden in nacht, tijdens zijn set, plotseling tegen me zei: ‘Ik moet even wat doen, neem het effe over.’ En weg was-ie! Gelukkig stond er ook een bak van mijn eigen, mij bekende platen, in de dj-booth. Als een haas zocht ik een plaatje uit en ik weet nog precies welke dat was: de B-kant van Le Dormeur. Het publiek bestond vooral uit mensen die graag naar underground feesten gingen en van het wat stevigere, harde werk hielden. Stevig, zonder hardcore te worden. Maar wel met een enorme drive. Misschien hielden we daar destijds wel meer van. Hoewel ik vooral denk dat het een smaakkwestie is. Iets spreekt je aan of juist niet.

Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren of ik zenuwachtig was; ik werd zo voor het blok gezet dat ik daar gewoon geen tijd voor had. Dus dacht ik dat ik alles koelbloedig onder controle had, tot ik zag hoe instabiel mijn hand trilde toen ik de naald op de plaat ‘probeerde’ te zetten. Hoezo niet nerveus, haha. Natuurlijk had ik van te voren geen setje uitgezocht – dit had ik niet zien aankomen. Ik ben dus op gevoel gaan draaien, volgens de technieken die ik mezelf als autodidact had geleerd. Ik kan me geen gruwelijke fouten herinneren van die avond. Daarna wel. Maar toen heeft er waarschijnlijk iemand iets mijn glas laten vallen. Of ik die eerste avond iets voor mijn toekomstige sets heb geleerd? Ik denk het wel, ik weet alleen niet meer wat, hahhaha.”

Tekst: Marceline Geelen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore