André van der Monde (NL)

Andre van der Monde met een grote bos krullen
andre toen - André van der Monde (NL)

Andre van der Monde en ik tikken inmiddels bijna de tien jaar gezamenlijk huppelschap en vriendschap aan. In geuren en kleuren maakte deze crooner me deelgenoot van zijn dj-wederwaardigheden.  

“Ik moet even wat doen, neem het effe over”

“Ik kocht al enige jaren platen. Het liefst 12 inch’s vol energie, omdat ik de muziek op de feesten die ik bezocht telkens zo vet vond dat ik deze het liefst meteen mee naar huis wou nemen. Waar die passie vandaan komt? Muziek was in ieder geval van jongs af aan mijn hobby. Als kleine jongen had ik al een mengpaneeltje. Cassetterecorders en draaitafels erop aansluiten, mixen  en gewoon gáán. Ik schafte ook al snel draaitafels aan omdat ik al die gekochte platen natuurlijk ook zelf wilde draaien, haha.” 

Mentor is een groot woord

“Op feestjes bij mij thuis ging ik helemaal los. De eerste keer dat ik buitenshuis op een groter feest draaide, was in 1991 in de Wielingen, Amsterdam. Het was het op één na laatste feest op die locatie. Voor zover ik nog weet, heb ik bij die gig overigens geen gruwelijke fouten gemaakt. Of ik een mentor heb gehad en/of iemand bewonderde? Nee, niet echt. Mentor vind ik zo’n groot woord. Een mentor is toch iemand die je iets leert en je helpt jezelf te verbeteren; iemand die je onder zijn of haar hoede neemt. Ook bewonderen vind ik nogal een groot woord. Bijna eng.” 

andre nu - André van der Monde (NL)

Heavy & duister

“Ik was toevallig aanwezig toen Neuv (Marcel Neuv, red.) voor het eerst draaide, in een kerk in Buikslotermeer (Amsterdam). Die avond maakte veel indruk op me. Ik had nog nooit zoveel klappers achter elkaar gehoord! Ik vond vrijwel elke track vet en het merendeel kende ik niet eens. Ik kan wel zeggen dat Neuv in één klap mijn favo dj werd. Ik bewònderde hem niet, maar vond zijn platenkeuze echt top. Die avond ontdekte ik dat het ook de hele nacht ‘heavy & duister’ kan zijn. Maanden later liep ik op een avond, volop strobo’s en met veel, heel veel rook, Neuv plotseling persoonlijk bij de bar tegen het lijf. We raakten aan de praat en zo hebben we elkaar echt ontmoet. Ik was toen 24.”

Mayhem

“Vervolgens heb ik samen met Neuv feesten georganiseerd onder de naam Mayhem. Ook op mijn debuutavond als dj was ik eigenlijk alleen als organisator aanwezig.Tot Neuv, midden in nacht, tijdens zijn set, plotseling tegen me zei: ‘Ik moet wat doen, neem het effe over’. En weg was-ie! Gelukkig stond er ook een bak van mijn eigen, mij bekende platen, in de dj-booth. Als een haas zocht ik een plaatje uit en ik weet nog precies welke track dat was: de B-kant van Le Dormeur. Het publiek bestond vooral uit mensen die graag naar underground feesten gingen en van het wat stevigere, harde werk hielden. Stevig, zonder hardcore te worden. Maar wel met een enorme drive. Misschien hielden we daar destijds wel meer van. Hoewel ik vooral denk dat het een smaakkwestie is. Iets spreekt je aan of juist niet.”

“Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren of ik zenuwachtig was; ik werd zo voor het blok gezet dat ik daar gewoon geen tijd voor had. Dus dacht ik dat ik alles koelbloedig onder controle had, tot ik zag hoe instabiel mijn hand trilde toen ik de naald op de plaat ‘probeerde’ te zetten. Hoezo niet nerveus, haha. Natuurlijk had ik van te voren geen setje uitgezocht – dit had ik niet zien aankomen. Ik ben dus op gevoel gaan draaien, volgens de technieken die ik mezelf als autodidact had geleerd. Ik kan me geen gruwelijke fouten herinneren van die avond. Daarna wel. Maar toen heeft er waarschijnlijk iemand iets mijn glas laten vallen. Of ik die eerste avond iets voor mijn toekomstige sets heb geleerd? Ik denk het wel, ik weet alleen niet meer wat, hahhaha.”

Tekst: Marceline Geelen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

More To Explore